Nieuwe kokerjuffer op Texel

Leptocerus tineiformis (c) David Tempelman

Uit het verslag van David Tempelman over onder zoek naar kokerjuffers of schietmotten op Texel in 2011 blijkt dat hij in De Ploegelanden onderdeel van het Nationaal Park de Duinen van Texel een voor Texel nieuwe soort heeft gevonden, Leptocerus tineiformis. Dat deze groep insecten twee namen heeft komt doordat de larven een kokertje van gronddeeltjes om zich heen bouwen en de volwassen dieren op een mot lijken.

Leptocerus tineiformis, voorlijf (c) David Tempelman

Uit Nederland zijn 180 soorten kokerjuffers bekend, daarvan zijn er nu 31 soorten van Texel bekend. David verwacht dat er in de duinen van Texel nog wel enkele soorten te vinden zijn. Maarvooral hoopt hij de lang niet meer waargenomen soort Limnephillus incisus terug te vinden. Op Texel blijken vooral heel algemene soorten en uiterst schaarse soorten in Nederland voor te komen. De tussen categorie ontbreekt omdat dit vooral soorten van stromend water zijn die op Texel een biotoop dat op Texel niet voorkomd.

Meer informatie over kokerjuffers is te vinden op www.eis-nederland.nl/kokerjuffers.html De werkgroep kokerjuffers wil in2013 een determinatietabel voor deze groep publiceren. De vondst was ook een mooie aanleiding voor een artikel in Texel dit Weeken. 2012 Week03 Nieuwe kokerjuffer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s